nedeľa 18. januára 2009

Candida (kandida) a potravinová intolerancia

Candida (kandida alebo inak hubová, plesňová, kvasinková infekcia) je veľmi častá. Takmer jedna tretina ľudí s ňou má nejaké skúsenosti. Prejavuje sa napríklad vo forme exzému, zažívacích problémov, letargiou, bolesťami hlavy, zmenou nálad alebo problémami s dýchaním. Candida – hubové (kvasinkové) ochorenie spôsobuje, že sa človek celkovo necíti dobre. Často sa zamieňa alebo prelína s inými typmi potravinových intolerancií, napríklad s gluténovou alebo neznášanlivosťou na mliečne potraviny. Najužitočnejším indikátorom na candidu je predchádzajúca história symptómov ochorení u človeka – ušné, krčné, vaginálne infekcie a podobne. Candida sa objavuje aj s hormonálnymi zmenami, napríklad pri tehotenstve a hormonálnej terapii. Candidu môže zapríčiniť čokoľvek, čo oslabuje imunitný systém človeka. Môže to byť stres, nedostatočná výživa, tabletky, opakovaná antibiotická liečba, nedostatočná výživa, prípadne hormonálne zmeny. Niektoré zdroje uvádzajú, že pri liečení candidy je vhodné okrem medikamentóznej liečby nasadiť aj protikvasinkovú diétu. Huby (plesne, kvasinky) sa nachádzajú vo veľkom množstve potravín a je to dosť ťažké zistiť, ktoré potraviny, nápoje a lieky môžu mať nepriaznivý vplyv na človeka v tomto zmysle. Pre väčšinu ľudí je protikvasinková diéta iba dočasnou záležitosťou. Pokiaľ sa podarí candidu dostať pod kontrolu, človek môže prejsť opäť na normálnu stravu.
Typické príznaky potravinovej intolerancie
Zápaly uší, hrdla, dýchacích ciest
Bolesť hlavy

Pri candide (v angličtine aj ringworm, thrush, tinea, jock itch) lieky pomáhajú len dočasne. Pokiaľ sa candida nelieči vôbec, človek sa cíti skutočne zle. Telo oťažie, človek má zlú náladu. Candida spôsobuje tiež zachytávanie tekutín v tele. Nežiadúce príznaky sú veľmi rôzne:
Neurologické symptómy
- migréna
- bolesť hlavy
- náladovosť
- problém s pamäťou
Zažívacie symptómy
- vracanie
- nafukovanie
- plynatosť
- hnačka
Metabolické zmeny
- hormonálna nerovnováha
- priberanie
- zavodňovanie
Problémy s imunitou
- náchylnosť k prechladnutiam, infekciám
- k navráteniu kvasinkových ochorení

Keď sa zlikviduje candida, metabolizmus sa postupne zregeneruje a organizmus sa dostane do rovnováhy.
Prečo sa však candida zvykne vracať späť po preliečení liekmi?
Potraviny obsahujúce škrob, ovocie, syry a sladkosti – to je všetko veľmi dobré prostredie pre kvasinky na množenie. Pri liečbe candidy je preto nutné okrem medikamentóznej liečby zahájiť aj liečbu formou eliminačnej stravy.

Info: Eliminačná strava a potravinový test
potrintol@gmail.com

Ako bojovať proti candide?
Candida albicans

www.potrintol.meu.zoznam.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára