sobota 31. januára 2009

Recepty

GLUTEN/WHEET AND DAIRY FREE

Výborná fašírka

500 g mlatého bravčového (morčacieho) mäsa
malú lyžičku soli
3 lyžice pohánkových vločiek (môžeme ich nahradiť aj ryžovými alebo kombinovať)
trochu kari korenia a červenej papriky
2 vajíčka
malú lyžičku oregana (môžeme nahradiť majoránom)
na drobno posekanú cibuľku (môžeme nahradiť pórikom)

Všetky suroviny spolu zmiešame, dáme do vymastenej a vločkami vysypanej formy a pečieme pre strednej teplote asi 40 min. . Hotovú fašírku v celku necháme trochu vychladnúť a potom pokrájame na úhľadné diely. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.

Pohánková bábovka

4 vajíčka
4 lyžice práškového cukru
4 lyžice vlažnej vody
5 lyžíc pohánkovej múky
1 lyžica slnečnicového oleja
pol prášku do pečiva
štipka sódy bikarbóny
hrozienka
kúsky horkej čokolády (nemliečnej)

Vyšľaháme sneh z bielok. Zvlášť zmiešame cukor so žĺtkami a postupne do tejto zmesi pridávame múku, vodu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, olej a ku koncu ľahko vmiešme sneh z vajíčok, hrozienka a drobné kúsky čokolády. Do vymastenej a pohánkou vysypanej bábovkovej formy dáme cesto a pečieme vo vyhriatej trúbe pri 180 stupňoch asi 40-5 minút.

Výborný dusený baklažan s cukinou

1 väčšia cibuľa
1 baklažan
1 cukina
ryžové vločky
amarantové perličky
kari korenie
soľ
olej
1 dcl vody

Cibuľku opražíme na oleji, pridáme kari korenie, na kocky nakrájaný baklažan a cukinu, podlejeme vodou a podusíme asi 20 min. pod pokrievkou. Keď je zelenina mäkká, pridáme na zahustenie trochu ryžových vločiek a amarantových perličiek a krátko povaríme.


Kukuričné cestoviny s kari cukinou a tofu

kukuričné cestoviny
olej
kari (1/2 čajovej lyžičky)
1 cibuľka
1 balenie tofu
cukina

Na panvici s trochou oleja osmažíme do sklovita 1 cibuľku nakrájanú na drobné kúsky, pridáme asi 1/2 čajovej lyžičky kari korenia, pomiešame a pridáme na rezančeky nákrájanú cukinu a malé koncky nakrájané tofu. Podlejeme trochou vody a necháme dusiť pod pokrievkou asi 15 min. Vo väčšom hrnci s vodou a s trochou soli uvaríme kukuričné cestoviny (kolienka, makaróny alebo skrutky) a po uvarení ich scedíme. Nakoniec udusenú kari cukinu s tofu a kukuričné cestoviny spolu zmiešame. Podľa potreby pridáme olivový olej a podávame teplé.

Rýchle kukuričné knedlíčky (polentové knedlíčky)

kukuričná polenta 200 mg
voda 750 ml
soľ

Do hrca s vodou dáme trocha soli (cca 1 menšia čajová lyžička). Vodu necháme zovrieť a do vriacej vody pomaly vsypeme kukuričnú polentu za stáleho miešania. Kaša zakrátko zhustne. Ešte vriacu ju vlejeme do vymastenej formy (okrúhleho tvaru). Po vychladnutí kaša zhustne a môžeme su krájať nožom na úhľadné knedlíčky, ktoré servírujeme s rôznymi omáčkami, prípadne duseným mäsom.


Cukinové korýtka

1 stredne veľká cukina
cca 1/2 kg mletého mäsa (bravčové alebo morčacie)
1 cibuľa
1 lyžička majoránky
1 lyžica ryžových vločiek
1 lyžica pohánkových vločiek
2 vajíčka
soľ

Ošúpané cukiny rozrežeme priečne napoly. Vydlabeme semenníky tak, aby nám vznikli 2 korýtka. V miske zvlášť rozmiešame mäso, majoránku, soľ, vajíčka, vločky a pokrájanú cibulu.
Touto masou naplníme cukinové korýtka. Vrh korýtka môžeme prekryť ryžovým plátkom (listom) namočeným vo vode. Pokvapkáme olivovým olejom, dáme do pekáča a pečieme asi 4O minút.

WHEAT FREE AND DAIRY FREE

Cukinové placky s rascou

1 stredne veľká cukina
400 g pohánkovej (alebo ražnej) hladkej múky
200 g masla (Perla s vitamínami bez obsahu mliečnych komponentov)
soľ
mletá rasca 1/2 kávovej lyžičky
4 strúčky cesnaku
celá rasca

Cukinu nastrúhame na najmenšie kúsky. Pridáme múku, soľ, mletú rascu, prektretý cesnak a všetko vymiešame na hladkú vláčnu hmotu. Cesto má byť stredne husté, skôr mäkšie ako hustejšie.
Plech s teflónovým povrchom vymastíme. Lyžicou vykrajujeme z cesta malé bochníčky, ktoré poukladáme na plech a posypeme ich celou rascou.
Dáme piecť do trúby na 200 stupňov cca na 30 minút. Keď sú placky ružové a príjemne voňajú, sú upečené. Môžeme ich ihneď servírovať.


Šošovicová polievka INAK

2 lyžice šošovice
2 lyžice pohánky (zrná)
cesnak (2-3 strúčiky)
1- 2 maslové kaleráby
2 mrkvy
2 lyžice ovsených vločiek
voda cca 2 l
soľ

Šošovicu uvaríme vo vode do mäkka cca 30 minút. Potom pridáme soľ, na kocky nakrájanú zeleninu, pohánku, ovsené vločky a uvaríme do mäkka cca 15 minút. Potom pridáme pretretý cesnak a krátko povaríme. Nakoniec dochutíme.

Zdravá hustá morčacia polievka

cca 1/2 kg morčacích pŕs
3 lyžice ovsených vločiek
mrkva 3 ks
pór
voda cca 1 1/2 l, soľ

Do hrnca s osolenou vodou dáme morčacie prsia a povaríme cca 20 min. . Morčacie prsia vyberieme. Do vývaru pridáme nakrájaný pór a mrkvu a pridáme ovsené vločky. Uvaríme do mäkka. Nakoniec do polievky pridáme nadrobno pokrájané morčacie mäso. Dochutíme podľa ľubovôle.

Ovsené koláčiky

150 g zmäknutého tuku (vhodná Perla s vitamínami, ktorá je bez mliečnych prísad)
2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
1 hrnček kryštálového cukru
3 hrnčeky ovsených vločiek
1 vanilkový cukor
1 škoricový cukor
1 hrnček hrozienok
2 vajíčka
štipku sódy bikarbóny
štipku soli

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. V miske najprv vyšľaháme tuk s cukrami, postupne pridávame vajcia, sódu, soľ, škoricový cukor a múku, premiešame, prisypeme ovsené vločky a hrozienka. Vypracujeme cesto a necháme 10 minút postáť. Z cesta malou lyžičkou odoberáme malé kúsky, ktoré dávame na plech vyložený papierom na pečenie. Ovsené koláčiky pečieme 15 minút. Po dopečení ich ešte teplé preložíme do misky.


Chcete pridať svoj overený recept?

Napíšte nám:

potrintol@gmail.com

www.potrintol.meu.zoznam.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára