štvrtok 29. októbra 2009

Päť prekvapujúcich informácií o potravinovej intolerancii

Možno vás prekvapí výrok:
Váš lekár nie je až tak aktuálne informovaný ako sme my! Neberte to v zlom! Hoci sa lekári snažia starať o zdravie pacientov, iba zriedka si nájdu čas na čítanie aktuálnych lekárskych štúdií a odborných časopisov. A v tom je práve ten problém!

Ešte si pripomeňme:
Čo je to vlastne potravinová intolerancia?
Je to neschopnosť správne a naplno stráviť potravu.

Tu Vám ponúkame päť prekvapujúcich informácií o potravinovej intolerancii:

1. Oneskorená reakcia.
Keď sa nežiaduci symptóm objaví, mnoho ľudí obviňuje posledné jedlo, ktoré zjedli, ale vo väčšine prípadov obviňujú nesprávne jedlo. Nepriaznivá reakcia sa objavuje o niekoľko hodín až dní neskôr. V prípade ekzému a artritídy to môže byť dokonca niekoľko týždňov až mesiacov.
2. Hlavný "vinník" (jedlo, ktoré vyvoláva problém) spôsobuje kumulačný efekt, a to znamená, že ak sa potravinová intolerancia na danú potravinu nezistí a včas nelieči, človek je hypersenzitívny aj naďalšie skupiny potravín. Ak máte napríklad intoleranciu na jednu skupinu potravín zo štyroch hlavných skupín (na mlieko/mliečne výrobky, glutén/pšenicu, fruktózu, kvasnice/huby), pravdepodobne máte precitlivelosť aj na niektoré ďalšie skupiny potravín. Táto intolerancia spôsobuje to, že váš organizmus neustále "bije na poplach". Je preto nutné včas nájsť skutočného "vinníka" a odstrániť ho z jedálnička.
3. Je genetická. Zdedili ste to po rodičoch, ktorí to tiež zdedili po rodičoch! Majte sa na pozore! Ak máte šťastie, že máte deti, vaše deti to pravdepodobne budú mať tiež. Varovanie! Koluje to v rodine. Preto má zmysel to šíriť ďalej, aby boli informovaní!
4. Priamo súvisí s chronickými chorobami. Výskumy dokazujú, že u ľudí s neliečenou potravinovou intoleranciou sa chronické choroby (napr. diabetes, reumatoidná artritída, dýchacie problémy a iné) vyskytujú oveľa častejšie a intenzívnejšie.
5. Je veľmi zriedkavo diagnostikovaná lekármi (resp. nediagnostikovaná).
Poprvé si lekári myslia, že potravinová intolerancia je zriedkavá a vôbec nerátajú s tým, že by tu mohol byť problém. Navyše klinické testy su dosť nespoľahlivé. Napríklad napriek tomu, že vám z krvných testov alebo biopsiou nebola zistená intolerancia na glutén, môžete mať gluténovú intoleranciu!

Zdroj (v angličtine):
www.foodintol.com

Typické prejavy potravinovej intolerancie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára